Ombygning af historisk bygning vinder arkitekturpris

  • ""
Elefanthuset på Nørrebro vinder den københavnske arkitekturpris ’Store Arne’. Byggeri København har stået for ombygningen.

Byggeri København har været bygherre på ombygningen af det tidligere kapel i De Gamles By på Nørrebro, som i dag kendes under navnet Elefanthuset. Den historiske bygning har i mange år stået ubenyttet hen. I dag bruger Center for Kræft og Sundhed huset som aktivitetscenter.

Arkitekturprisen 'Store Arne' uddeles hvert år af Arkitektforeningen København, og fredag den 18. januar 2019 var det så de stolte arkitekter fra LETH & GORI, som modtog den prestigefyldte pris for deres arbejde med Elefanthuset.

Et særligt projekt

Tegnestuen LETH & GORI har stået bag transformationen af bygningen i tæt samarbejde med Byggeri København, bestiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og brugerne fra Center for Kræft og Sundhed. Huset er nu aktivitetscenter for kræftramte mænd og rummer også et såkaldt ”Mænds Mødested” med værksteder og aktiviteter, som er målrettet specifikt til kræftramte mænd.

Birgitte Katborg Laursen fra Byggeri København har været projektleder på byggeriet. Hun har været med i arbejdet med at transformere den gamle bygning:
”Først og fremmest er vi meget stolte over, at projektet modtager sådan en fin pris. Det er på mange måder et særligt projekt, og et af dem vi ikke ser så tit i Byggeri København. Det har været særdeles spændende at arbejde med den smukke historiske bygning, som får modspil af et nytænkende interiør med kunstnerisk nerve fra LETH & GORI”, fortæller Birgitte.

Respekt for håndværk og arkitektur

Elefanthuset skaber en omsorgsfuld ramme, der omfavner brugerne med dagslys, varme, og robuste detaljer, og som skaber en atmosfære af nærvær og menneskelig varme, som appellerer til de kræftramte mænd.

”Det er fantastisk, at et projekt, der er så enkelt og beskedent, modtager en så stor pris, og det er resultatet af et arbejde, der er båret af stort engagement hele vejen rundt. Det kræver en stor indlevelse og præcision, og meget kan gå galt undervejs, når man skal transformere en bygning, hvor de eksisterende kvaliteter er så tydelige. Men alle involverede har haft en forståelse for vigtigheden i at udføre et godt håndværk og lokke husets værdier frem”, fortæller Karsten Gori, arkitekt MAA og stiftende partner i LETH & GORI.

Juryen har netop lagt vægt på, at transformationen af Elefanthuset er udført med respekt for den oprindelige bygning. Desuden roser juryen også brugen af materialer, der er en fortsættelse af eksisterende konstruktioner og farver.

Blandt de øvrige nominerede var NOMA, Tingbjerg Bibliotek, Hotel Herman K og Enfamiliehuset på Kålagervej.