Bosted til unge med udviklingshandicap på Østerbro

Et nyt bosted til unge med udviklingshandicap er på vej på Østerbro. Der er første spadestik på byggeriet 4. maj.
Fotograf
PLH Arkitekter

Et nyt bosted til unge med udviklingshandicap er på vej på Østerbro. Der er første spadestik på byggeriet den 4. maj, hvor blandt andet overborgmesteren og socialborgmesteren deltager.

Så er der byggestart på et længe ventet botilbud i Thomas Laubs Gade på Østerbro. Og det sker med både klima, kunst og innovative velfærdsløsninger på dagsordenen, når de to borgmestre stikker spaden i jorden og sætter byggeriet i gang.

Botilbuddet vil have en række nye velfærdsteknologiske løsninger, som er særligt udviklet til mennesker med udviklingshæmning – og som skal være med til at give beboerne mere glæde, tryghed og trivsel i hverdagen. Det er fx informationsskærme og en app, hvor der løbende er information om aktiviteter, måltider mv. Eller lys, der er indstillet til at vække beboeren om morgenen og slukke om aftenen som en hjælp til at gå i seng. Metoderne er allerede udbredt på flere andre bosteder, som har meldt positivt tilbage om effekten.

Botilbuddet får også klima som en del af deres hverdag, for bygningen indgår i et gårdmiljø, der er del af klimaprojektet Københavns Klimakarré. Klimakarréen arbejder med bæredygtig byfornyelse af ældre bygninger og gårdmiljøer, hvor der fx vil blive arbejdet med at opsamle regnvand til brug for bostedets vaskemaskiner og toiletter. Og så står Kunstskolen for voksne udviklingshæmmede tilmed for at udsmykke byggepladshegnet med temaet klima og natur.

”København skal være en by med plads til alle – og alle københavnere skal have mulighed for at leve et godt og trygt liv uanset hvilke særlige behov, man har. Jeg er glad for, at byggeriet af det nye bosted nu er skudt i gang, så der næste år står et spritnyt, bæredygtigt botilbud klar til indflytning med en række innovative, tekniske løsninger, som skal give de unge beboere endnu mere trivsel og glæde i deres dagligdag”, siger overborgmester Lars Weiss (S).

Botilbuddet ventes at stå klar til foråret 2022.

”Vi mangler botilbud i København, så jeg er virkelig glad for, at vi nu tager første spadestik til et nyt. Botilbuddet på Thomas Laubs Gade skulle oprindeligt have stået færdigt i 2018, men udfordringer har betydet, at der skulle flere penge til før, at vi kunne gå i gang, og dem har jeg kæmpet for.  Jeg er i øvrigt glad for, at botilbuddet bliver en del af Københavns Klimakarré, og jeg ved, at man har stort fokus på at få etableret et godt naboskab med de lokale,” siger socialborgmester Mia Nygaard (R).

Kontakt

Yderligere information samt kontakt til overborgmester Lars Weiss via kommunikationskonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw, tlf. 26 13 65 49.

Fakta om byggeriet

  • Første spadestik på nyt botilbud den 4. maj 2021 kl. 14.30-15 på Thomas Laubs Gade 15, 2100 Østerbro.
  • PLH Arkitekter har tegnet projektet, og Ason A/S står som entreprenør for at opføre bygningen med plads til 12 unge med udviklingshandicap.
  • Projektet er del af Københavns Klimakarré. Et klimaprojekt drevet af Teknik- og Miljøforvaltningen og en række samarbejdspartnere, som skal fremme bæredygtig byfornyelse.
  • Foreningen LEV, en interesseorganisation for mennesker med udviklingshandicap, har deltaget i en følgegruppe tilknyttet projektet og givet input til Socialforvaltningen i forbindelse med udviklingen af velfærdsteknologiske løsninger til bostedet.
  • Anlægsbevilling på ca. 26 mio. kr. Der er samtidig afsat midler til grønt drivmiddel til brugen af fossilfrie arbejdsmaskiner på byggepladsen.