Ny skole i Kødbyen skaber rammer for både skoleliv og fritidsmiljø

Kødbyen får nu sin helt egen skole. Den bliver tresporet med idrætshal og madskole til gavn for elever, lokalmiljø og københavnere.

Det bliver totalentreprenøren BAM Danmark A/S, der med underrådgiverne Nord Architects, BBP Arkitekter, ingeniørvirksomheden Norconsult og landskabsarkitekterne BOGL, som skal opføre en skole i Kødbyen. BAM vandt udbuddet blandt tre prækvalificerede tilbudsgivere.

Det var BAM’s forslag, der bedst balancerede forholdet mellem pris og kvalitet og favnede visionen om ”skolen i byen – byen i skolen”. BAM har erfaring med lignende større projekter for Københavns Kommune herunder en skole på Sluseholmen og i Arenakvarteret i Ørestaden. 

Visionen med byggeriet er bl.a., at skolen kommer til at indgå i en sammenhæng med Kødbyen, hvor udearealerne glider sammen med kvarteret. Skolegården bliver derfor åben for adgang udefra, ligesom skolens faciliteter også skal bruges til fritidsaktiviteter. Skolens hjerte bliver indgangshallen – et åbent rum, der forbinder alle etager og faciliteter med hinanden. Den arkitektoniske vision er gennemtænkt, så bygningen både kan være skole i dagtimerne og til fritids- og foreningsbrug resten af dagen.

Kødbyens skole placeres på hjørnet af Skelbækgade og Ingerslevsgade ud mod Dybbølsbro og bliver derved en markant og synlig afslutning på Den Hvide Kødby.

”Skolen bidrager til byudviklingen af det gamle Vesterbro og Kødbyen og opfylder visionen om, at vores byggerier skal have mange anvendelsesmuligheder. Nemlig skole og fritid under ét tag, så den kan bruges både af elever og af andre københavnere i fritiden”, siger overborgmester Lars Weiss (S).

”Skolen er ofte omdrejningspunkt for det lokale liv. Nu kan både børn, forældre og foreningslivet på Vesterbro se frem til en topmoderne skole med gode rammer for leg, læring, kreativitet og fysisk udfoldelse. Madskolen og idrætshallen giver nye muligheder for både børn og voksne,” siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

”Med både en madskole og en idrætshal vil Ny Skole i Kødbyen blive et vigtigt samlingspunkt for både børn og voksne både i og uden for skoletiden. Når eleverne fra Gasværksvejens Skole flytter til Kødbyen, vil de ikke kun blive mødt af nye lokaler til undervisning, men også helt nye kultur- og fritidsfaciliteter på Vesterbro. Det er en gevinst for hele byen,” siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

”Vi glæder os til endnu et godt samarbejde med Københavns Kommune om at udvikle og bygge en stor, moderne skole i Kødbyen. Sammen med vores team af ingeniør- og arkitektrådgivere har vi lagt alle kræfter i at udvikle et projekt, der tilpasser sig Kødbyens eksisterende og særegne arkitektur, samtidig med at det opfylder krav og ønsker til mange forskellige funktioner for både skole- og fritidsbrug”, udtaler Bo Svendsen, adm. direktør i BAM Danmark.

Det er den nuværende Gasværksvejens Skole, som flytter ind i skolen i Kødbyen, hvilket forventes at blive til skolestart i 2024. Byggeriet forventes at begynde i maj 2022.

Kontakt

Yderligere information samt kontakt til overborgmester Lars Weiss via kommunikationskonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw, tlf. 26 13 65 49.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen via pressekonsulent Jørgen Bredvig Skadhede, tlf. 51 94 73 21.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde via pressekonsulent Morten Vikær Hermansen, tlf. 24 87 91 88.

Managing Director Bo Svendsen i BAM Danmark A/S via Nanna Japp Davidsen, tlf. 26 64 66 01.

Fakta om skolebyggeriet i Kødbyen

  • Skolen i Kødbyen bliver en tresporet skole med madskole og idrætshal.
  • Madskolen, som indebærer eget produktionskøkken, er en vigtig del af den pædagogiske og arkitektoniske vision om, at skolen skal indgå i en bymæssig sammenhæng med Kødbyen.
  • 0.-3.-klasserne (indskoling) får til huse øverst i bygningen med udgang til udearealer på taget af bygningen.
  • 4.-6.-klasserne (mellemtrin) og 7.-9.-klasserne (udskoling) er midterst i bygningen med adgang til skolegården i niveau med det omgivende bykvarter.
  • Nederst i skolebygningen er bl.a. madskole og idrætshal placeret i tæt forbindelse med den omgivende by.
  • Kontrakten med BAM er på 274 mio. kr. for opførelsen af skolen.
  • Den samlede anlægsbevilling er på 516 mio. kr. til hele byggeriet, som er opdelt i tre entrepriser: Ombygning af ammoniakkøleanlæg i Kødbyen, byggemodning af grunden, herunder miljøsanering, nedrivninger mv., og nu opførelsen af selve skolen.
  • Byggeriet forventes at begynde i maj 2022 og forventes at stå færdigt i maj 2024, så eleverne kan rykke ind til skolestart i august 2024.