Transformation af Østre Kapel til teaterbygning
Snart skal vi i Byggeri København ombygge det bevaringsværdige Østre Kapel til et nyt teater. Bygningen, der ligger på Vestre Kirkegård, er fra 1913 og har længe stået ubenyttet hen.
I transformationen har vi fokus på fire mål indenfor cirkulær økonomi:
- Vi vil arbejde med en genanvendelsesstrategi.
- Vi vil arbejde med en bevaringsstrategi.
- Vi ønsker at arbejde med bæredygtige materialer og landtidsholdbare løsninger.
- Vi vil vægte bæredygtige forhold i vores valg af rådgiver og i forbindelse med vores entrepriseudbud.
Bæredygtighedstanken præger transformationen ved, at alt, hvad vi kan genbruge fra det gamle kapel, bliver genbrugt.
Vi ønsker, at alle materialer, vi ikke direkte kan genbruge i transformationsprojektet, enten skal genbruges i andre projekter eller bliver stillet til rådighed for lokalsamfundet.
Genanvendelsesstrategi
Vi har i samarbejde med projektets rådgiver lavet en ressourcekortlægning for at finde ud af, hvordan materialerne i det gamle kapel kan genbruges. Både når vi skal transformere kapellet til et teater og i andre projekter.
Sammen har vi fundet flere genanvendelsespotentialer med fokus på selektiv nedrivning, genbrug af mursten og genbrug af kapellets kirkebænke og fodskamler i det nye teater.
Bevaringsstrategi
Ressourcekortlægningen skal understøtte vores bevaringsstrategi, som går ud på, at vi bygger videre på kapellets eksisterende kvaliteter og bygningselementer. Vi laver i den forbindelse en foreløbig kortlægning af kvaliteterne og bygningselementerne i projektets byggeprogram.
Vores ambition er at fortsætte ressourcekortlægningen, når vi når til projekteringen. Igen ud fra målet om bevare i videst muligt omfang.
Bæredygtige løsninger
Når vi vælger og udformer løsninger til projektet, vil vi prioritere bæredygtighed. Det kan for eksempel være i vores valg af inventar eller materiale til en ny tilbygning.
Løsningerne screener og vurderer vi gennem livscyklusanalyser (LCA). Heri indgår konstruktionernes levetid, fleksibilitet og det cirkulære byggekoncept 'design-til-adskillelse' som kriterier for vores valg.
Cirkulært udbud
I udbudsbetingelserne vægter vi erfaringer indenfor bæredygtighed og genbrug af materialer. Det er for eksempel positivt, hvis byggelederen har erfaring med fredede og/eller bevaringsværdige ejendomme og med kortlægning genbrugsmaterialer.
Vi vægter også, hvordan totalrådgiveren vil arbejde med at sikre høj arkitektonisk kvalitet. Totalrådgiveren skal kunne sandsynliggøre en realistisk metode og proces til at registrere og håndtere materialer, der skal cirkuleres. Endeligt skal Totalrådgiveren også kunne vise, hvordan cirkuleringen af materialerne vil håndteres ved entrepriseudbuddet.
Fakta
Beliggenhed: Vestre Kirkegård, Kgs. Enghave, København
Areal: 250 m2
Bygherre: Byggeri København
Totalrådgiver: LETH & GORI
Underrådgiver: Eduard Troelsgård Rådgivende Ingeniører A/S, For The Love Of light, Stouenborg ApS, Brandgruppen ApS og Vega Landskab ApS.
Forventet ibrugtagning: ultimo 2025.